Workflow audiodescriptie

Hieronder vindt u de workflow van hoe een audiodescriptie voor blinden en slechtzienden tot stand komt. Deze workflow is uitgewerkt voor audiovisuele media. Voor live-events kan het verloopt het proces iets anders.

Stap 1:

Materiaal aanleveren

U levert het materiaal aan in bestandsformaat naar keuze. De ondertitelsoftware lust de meest courante formaten, het liefst met een framesnelheid van 25 fps, maar ook afwijkende framerates zijn geen probleem.

Stap 2:

Materiaal verkennen

De beschrijver start met het materiaal door te nemen zonder het te beschrijven. Op deze manier kan de beschrijver goed inschatten welke informatie contextueel al wordt meegegeven over het hele project. Tijdens deze eerste doorloop gaat de beschrijver ook alle mogelijke te beschrijven stukjes identificeren. Dit zijn doorgaans pauzes van minimum 1 seconde tussen dialogen of relevante geluiden.

Stap 3:

Beschrijven

Nadat de beschrijver het te beschrijven materiaal heeft verkend en eventueel opzoekwerk heeft gedaan, kan het beschrijven beginnen. Uiteindelijk zal niet elke vrije seconde beschreven kunnen worden. Soms past er in een pauze geen goede beschrijving die iets toevoegt en af en toe is het ook nodig om het oor van de kijker rust te gunnen. Bovendien kan een stilte soms net de juiste sfeer scheppen. ;) Er zijn een hoop regeltjes waaraan de beschrijver zich moet houden om een goede AD te kunnen schrijven en bepaalde woordkeuzes worden weloverwogen gemaakt. Dit alles wordt dan in een script gegoten dat studioklaar is: met tijdcodes en voorzien van eventuele opmerkingen of regie-aanwijzingen.

Stap 4:

Opname en eindresultaat

Wanneer u zelf aan de slag gaat met het script, was de vorige stap de laatste, maar indien u een AD van A tot Z bestelt, dan trekken we in stap 4 met het script naar de studio waar een stemacteur de AD inleest. Vervolgens wordt de audio op het beeldmateriaal gemonteerd.

Hierna is de audiodescriptie klaar en kan u te koop lopen met uw toegankelijkheid!

Klaar om uw project te laten beschrijven?